Het is alomtegenwoordig. Na de verhalen van #metoo en grensoverschrijdende gevallen in de media en het hoger onderwijs is het duidelijk dat dit niet te onderschatten is.

Als sportclub is het belangrijk om een aanspreekpunt te hebben zodat spelers, trainers, begeleiders of wie het ook nodig acht, dit zonder schroom kan bespreken en zodat we er gepast tegen kunnen optreden. Enkele personen van de club zijn opgeleid om te weten hoe hierop te reageren.

Heb je zelf grensoverschrijdend gedrag ervaren of was je er getuige van? Aarzel niet om contact op te nemen met hen.


Vertrouwenspersoon of API (Aanspreekpunt Integriteit)

Trainers, begeleiders en andere sportmedewerkers zijn intensief en gedreven bezig met trainingen, wedstrijden etc., waardoor er weinig tijd overblijft voor een aspect dat nochtans erg belangrijk is: de lichamelijke en seksuele integriteit van sportende kinderen, jongeren en volwassenen.

Ontkenning of onderschatting van grensoverschrijdend gedrag kan de gevolgen voor een slachtoffer nog groter maken, maar ook overdrijving is schadelijk voor de betrokkenen. Van sportbegeleiders mag niet zonder meer verwacht worden dat ze als expert omgaan met dergelijke, vaak delicate situaties.

Wij willen als grootste hockeyclub van Mechelen dat iedereen in een veilige omgeving hun sport kan beleven.

Daarom zijn er binnen onze club enkele personen opgeleid tot vertrouwenspersoon of API (Aanspreekpunt Integriteit), die laagdrempelig benaderd kunnen worden bij problemen van grensoverschrijdend gedrag.

 

Bij wie kan jij terecht?

Hockey


"De tijd dat ik zelf op het hockeyveld stond, ligt al weer even achter mij. Mijn kinderen Laura (23) en Bas (21) zijn al sinds 2005 lid bij de club en genieten nog altijd van hun favoriete sport. In 2006 ben ik gevraagd voor een functie in het jeugdbestuur. Na enkele jaren bestuurslid heb ik de functie van jeugdsecretaris op me genomen en daarna die van clubsecretaris. Weer enkele jaren later werd ik administratief voorzitter.

In mijn professionele leven ben ik Manager HR & Payroll en vervul ik ook al jaren de rol van vertrouwenspersoon bij verschillende bedrijven. Bij Sport Vlaanderen heb ik in 2021 de opleiding tot API (aanspreekpunt integriteit) gevolgd. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen kan sporten in een op alle fronten veilige omgeving. Daarom neem ik graag de rol van vertrouwenspersoon / API op binnen de club. Mocht iemand die veiligheid niet voelen, dan is de vertrouwenspersoon / de API het juiste aanspreekpunt om in gesprek te gaan."


"Sinds de oudste zoon in 2016 begon met hockey spelen, heb ik altijd geprobeerd om hem actief in zijn hobby te ondersteunen. Enkele jaren later heb ik 3 zonen die genieten van deze mooie sport. Zelf probeer ik als manager en scheidsrechter mijn steentje bij te dragen aan de club.

In het dagelijks leven ben ik ICT-deskundige en werk ik voor Stad Mechelen. Door mijn functie kom ik heel vaak in contact met verschillende collega's die me graag hun verhalen vertellen. Hieruit is het idee ontstaan om de opleiding tot vertrouwenspersoon te volgen. Ook voor onze club wil ik een luisterend oor kunnen bieden en samen naar oplossingen zoeken als het even niet meer gaat."

 

Tennis


"Ik speel al tennis sinds mijn vijfde. 
Toen ik wat ouder werd, merkte ik dat ook lesgeven me wel lag. Ondertussen ben ik al 20 jaar leerkracht Lichamelijke Opvoeding en geef ik ongeveer even lang tennislessen. Tussendoor werd ik ook mama en heb ik mijn tennisracket even opgeborgen, maar nu ben ik alweer 4 jaar aan het tennissen en geef ik ook les op onze club. Afgelopen jaar ben ik mee in het tennisbestuur gestapt waar ik de vraag kreeg om API te worden voor de clubleden.

Door dag in dag uit met kinderen en jongvolwassenen te werken, ken ik het belang van welbevinden. Het is belangrijk dat iedereen een veilig gevoel heeft in een groep en dus ook bij onze club. Hiervoor wil ik me dan ook, als aanspreekpunt, graag inzetten op onze club. 

Iedereen die er nood aan heeft, mag me dus gerust aanspreken."